neděle 10. července 2011

Santa Cruz, Jezuitské Mise, Trinidad

Do  Santa Cruz de la Sierra jsme dorazili až večer a první dojem byl nic moc. Stejně jako ve většině měst v Jižní Americe, i tady jsme se museli do centra nejdříve prodrat přes chudé okrajové čtvrti. Za tmy se nám zdáli pochmurné a rozlehlé, asi proto, že je Santa Cruz druhé největší město po La Pazu. První zmínky o městě pocházejí z roku 1561, kdy bylo nalezeno španěli. Kvůli útokům indiánů a domorodců se město koncem 16.století přesunulo na nynější pozici o 50km východně ke Cordillera Oriental. Během posledního století se město prudce rozrostlo z původních třiceti tisíc obyvatel na současných 2,2 milionů obyvatel. Tiše se tento rozvoj připisuje i bujarému obchodu s kokou a hlavně s kokainem.
V Bolívii panuje menší rivale mezi bohatším východem (amazonský prales a část jižní Bolívie) a chudším západem, který se rozprostírá především na altiplanu. Důvodem jsou i ústavní reformy, které mírně znevýhodňují východ.
V roce 2007 dokonce vyhlásily východní departementy vedené největším a nejbohatším departementem Santa Cruz autonomii, aby mohly snáze kontrolovat své nerostné bohatství. Vláda vedená prezidentem Evo Moralesem ale tento akt neuznala a ani následné referendum v roce 2008 nebrala na vědomí. Eskalující protesty v regionu koncem roku 2008 dohnali Evo Moralese k vyhostění velvyslance USA, kterého Morales obvinil za strůjce politického rozruchu. 
V Santa Cruz jsme nenašli žádné příjemné místo na zakempování a tak jsme se na nejbližší dva dny uchýlili na hlídané parkoviště, kde jsme mohli nechat auto kdykoliv bez našeho dozoru a mohli jsme tam zůstat i přes noc. Bohužel nám počasí moc nepřálo a dva dny a dvě noci propršelo. Byla to docela škoda, protože město s bohatším centrem a všudy přítomnými palmami působilo zajímavě a jakoby svěže. Jeden den jsme se věnovali autu, u kterého bylo potřeba vyměnit olej a tak trochu všechno okouknout. V Bolívii se doporučuje kvůli špatné kvalitě nafty měnit olej každé tři tisíce kilometrů. Bohužel jsme pak při tankování nafty nechali víčko od nádrže na benzínce a samozřejmě i s klíčky. Když jsme se tam vrátili, už tam nic nebylo. Trvalo nám pak dvě hodiny než jsme sehnali nové univerzální.


Druhý den jsme se vydali na cestu ze Santa Cruz na severo-východ. Hned od Santa Cruz se krajina více zazelenala, když byl jakoby les, už spíše připomínal džungli. Bylo také slušné vedro a v autě bylo občas nesnesitelně, hlavně vzadu. Našim dalším cílem byly Jezuitské Mise, což je soubor několika jezuitských kostelů z konce 17. století. Šest z nich je zařazeno na seznam UNESCO. Jezuité do nížin přišli naučit domorodce na „správnou“ víru, dát jim vzdělání, naučit evropskému způsobu farmaření, kostely atd. My jsme se nakonec rozhodli navštívit pouze jeden a to ten nejstarší v San Javier (1692). V San Ramon jsme sjeli z našeho směru na Trinidad a udělali malou zastávku. Potřebovali jsme vyměnit plynovou bombu a dokoupit suroviny. Na trhu nás překvapila přítomnost několika výrazně nápadných bělochů v obřích drahých džípech, kteří svým zevnějškem jisto jistě připomínali Američany. Když jsme pak spatřili jejich ženy v širokých dlouhých sukních a s šátky na hlavě, bylo jistý, že jsou to Mormoni. Žijí v naprosté anonymitě na svých velkých farmách v ústraní. Pokračovali jsme dále na San Javier a těsně před vjezdem do vesnice jsme potkali prvního pořádného pavouka, jak si to štráduje přes silnici. Na náměstíčko jsme dorazili za tmy, kde už měla otevřeno jen  paní s báječnými empanádami. Nemohli jsme neodolat. Byla velmi překvapená, odkud byli její poslední zákazníci toho dne. Noc jsme strávili u nedalekých baňos (termální prameny), které byly asi 7km v džungli. Další den jsme se vydali opět na náměstí, abychom si prohlídli kostel. Ale bohužel kvůli rekonstrukci, která dle cedule jede už od roku 2009, byl kostel uzavřený. Ani už nevím jak, nás napadlo se jít podívat kolem kostela. Tam jsme se optali jednoho místního, zda je možná prohlídka a ten nám řekl, ať se jdeme podívat sami boční brankou. Tak jsme se dostali do naprosto prázdného a úplně otevřeného kostela, kde nebyla ani noha. Nikdo nikde, měli jsme kostel jen pro sebe a na probíhající rekonstrukci to zrovna nevypadalo. Zvláštní, jak jsme se najednou ocitli na druhé straně dveří, které jsme považovali za neproniknutelné. Odpoledne jsme opět pokračovali na Trinidad, a protože byla cesta dlouhá, museli jsme přespat u Guarayos. Ten den jsme zaplatili několik poplatků za prašnou nic moc cestu, tzv. peaje (něco jako je u nás dálniční poplatek). Většinou je to taková dřevěná budka, z které čouhá natažený provaz přes cestu. Když zaplatíte poplatek, často kolem 10BOL (25,-Kč), úředník provaz spustí na zem a můžete projet. Vedle v druhé dřevěné budce často sedí i policajt, který si opíše značku a minimálně jméno řidiče. Pak se jakoby nic zeptá, jestli nemáte nějaký drobný na vychlazenou Coca Colu, protože je mu vedro a nebo na vybavení jejich chudé policejní stanice. 
Druhý den jsme dorazili do Trinidadu, do pomyslného hlavního města provincie Beni. Trochu ospalé městečko obklopené farmami s náměstím, kde jsou krásně vzrostlé palmy a jiné exotické stromy. Bohužel zde mají povrchovou kanalizaci, takže je zde na každém kroku pěkný odér. Z Trinidadu se podnikají výpravy po řece Rio Mamoré na brazilské hranice. Což mi připomíná jednu hezkou akci co podnikli tři Čeští dobrodruzi a jejich článek hrozně pobavil. Rozhodně si ho přečtěte. Jako v Santa Cruz, tak i tady jsme se nakonec uchýlili na jednu noc na hlídané parkoviště, nejen pro lepší pocit bezpečí. Na parkovišti to nevonělo o moc lépe než ve zbytku města. Lidi tu měli zvláštní rituál. Skoro každý kdo přijel, se šel vykálet za svůj vůz k plotu. Dovede si jistě představit, jak to tam vypadalo, ale bohužel bylo jediné ve městě. Odpolední horko a kanalizační pachuť jsme večer spláchli flaškou Morgana na náměstí. Když už jsme se pomalu zvedali k odchodu na fekální parkoviště, najednou z blízkého stromu slezl lenochod a svým ukrutně líným tempem se šel asi projít. Když už byl skoro u silnice, přišla jedna paní a zručně ho odnesla zpět ke stromu. My jsme jen s úžasem koukali, zda to není náš alkoholový výplod fantazie, ale je to prý místní miláček. Každopádně jeho pohyby a výraz byly opravdu jak z jiného světa.



Další den jsme našli asi 5km od Trinidadu krásnou lagunu. Mně sice připomínala český rybník i s rákosím, ale budu respektovat místní název – laguna Suárez. Blíž k Trinidadu byly i něco jako rekreační střediska s chatkami, tobogánem a restauracemi. Opravdu moc příjemné místečko s klidem, pohodičkou, žábami a komáry, kde jsme zůstali dva dny. Původně jsme odsud z Trinidadu chtěli vyrazit do džungle, ale na doporučení jsme se rozhodli to nechat do Rurrenabaque. Při odjezdu z Trinidadu jsme se dozvěděli, že zde mají specialitu – krokodýlí ocásky, ale nikdo z nás je nevyzkoušel. Jeli jsme dále na sever, po silnici číslo 3. Značená jako hlavní silnice první třídy. Skutečnost tak ale nevypadala, protože cesta byla jen uježděná  hlína a tudíž neuvěřitelně prašná. Když nás předjelo auto, museli jsme na chvilku zastavit, abychom vůbec viděli kde je kraj cesty. Na některých úsecích byl prach tak hluboký, že lítal od kol jako když projedete louží. To jsem nikdy neviděl. V kabině bylo přes 40 stupňů a prach se lepil na zpocené tělo. Prach byl tak jemný a bylo ho tolik, že jsme měli od prachu špinavé všechny věci i v zavřených skříňkách. Před překročením řeky Rio Sécure, jsme chtěli vyrazit na projížďku lodí za růžovými říčními delfíny, ale už jsme nenašli loď, co by vyrážela odpoledne. Tak trochu jsme si to ale vynahradili, když jsme dorazili k převozu přes zmíněnou řeku. Za 70BOL (180,-Kč) nás naložili na hodně vratký člun a tlačeni malou pramicí jsme se dostali na druhý břeh. Pokračovali jsme opět prašnou cestou, když v tom jsme zahlédli kousek od cesty, jak se v louži na okraji lesa plazí asi dvoumetrová anakonda. To jsme nikdo nečekali, že ji potkáme tady hned u cesty. To ale nebylo všechno, protože jsme dalších asi dvacet kilometrů míjeli různé větší i malé laguny, kde bylo naopak plno aligátorů. Od malých prcků až po slušné macky. Ale vždycky když jsme se k laguně sotva přiblížili, všichni vlezli do vody a pozorovali nás jen malinkatými očky nad vodou. Krásný zážitek. To odpoledne jsme přespali v posledním větším městě před odbočkou na Rurrenabaque, v San Ignacio De Moxos. Našli jsme opět rybník, teda lagunu Isireri, kde jsme strávili noc, ale žádný aligátory a ani anakondy jsme už neviděli i když tu mají sochu rybáře s omotanou anakondou kolem hlavy. 
Odkaz na galerii zde.
ban     

Žádné komentáře:

Okomentovat